Das Ravist Podcast / 02 – Varga G. András (T+U)
2015. szeptember 18.
|
Das Ravist

Varga G. András évek óta tartó promóteri és szerkesztői munkája során mindig is a hazai feltörekvő zenészeket igyekezett segíteni, így hát nem meglepő, hogy a nekünk készített mixében is a legkiválóbb magyar kísérleti projektek tűnnek fel.

A jelenleg Berlinben élő Varga G. András négy éven át volt az Electronic Beats magazin online szerkesztője, valamint az egyik legmenőbb budapesti rendezvénysorozat, a trafós Electrify szervezésében is részt vett két évig, miközben tavaly év végi bezárásáig a Kontra Klubot is menedzselte. Azóta újabb kihívások után nézett, többek között a Lang Ádám által indított, mostanra hatalmas érdeklődés által övezett független fesztivállá avanzsálódott Rakéta Fesztivál szervezőbrigádját erősíti az alapító és Simai Panni mellett. A Technologie Und Das Unheimliche magazin és művészeti kollektíva tagjaként pedig Képli Balázzsal együtt viszi a T+U zenei vonalát, valamint rádióműsorát a Tiloson.

Eddigi munkássága alapján nagyjából sejtettük, hogy mire is számítsunk, mikor felkértük a podcast elkészítésére, de a végeredmény, és az a részletesség és lelkesedés, amivel a hanganyag elkészült, még minket is meglepett. A mix hátteréről és a benne hallható számokról András mesél:

Igyekeztem egyórás mixbe összeválogatni azokat a zajos-technós területeken kísérletező budapesti kedvenceimet, akiket az elmúlt években szerkesztőként vagy promóterként ismertem meg, és inspirációt jelentettek személyiségükkel, művészetükkel. Persze a válogatás a keretek miatt sajnos nem tud teljes lenni, ezért inkább arra törekszik konceptuálisan, hogy egy ívbe foglalt szubjektív látleletként ízelítőt tudjon adni abból, hogy mennyi izgalmas és előremutató zenei alkotómunka történik ezen a vonalon a hazai terepen is. A keverés technikai hátterében Képli Balázs segített, vele egyébként a Tilos Rádióban visszük a Technologie und das Unheimliche (T+U) kultúrelméleti fanzine és művészeti kollektíva műsorát a mix atmoszférájához egészen hasonló hangulatban.

1. Palmovka – Lcialoop

A közép-kelet-európai underground elektronikus zenei szcénák egyik legjobb ismerője Lucia Udvardyova nemcsak a régió alulreprezentált, ám annál izgalmasabb produkcióit kutatja az Easterndaze nevű blogjával – a kedvenceit a saját Baba Vanga kazettakiadóján is kiadva, hanem maga is készít zenéket Palmovka néven. Élő előadását legközelebb a Trafó Kortárs Művészetek Háza ELECTRIFY-sorozatának nyolcadik kiadásán október 31-én lehet megnézni. Mivel Lucia sokrétű munkássága számomra folyamatos inspirációt jelent, és tulajdonképpen Electronic Beats magazinos ex-kolleganőként ő vezetett bele a régió “keleti kábulatába”, ezért az ő hangja a legmegfelelőbb bevezetője ennek a mixnek is.

2. Modeo – Last Transmission From A Broken Dimension

Sándor Mátéval tavaly találkoztam személyesen először a Kontra Klubban való emlékezetes fellépései kapcsán és a kölcsönös inspiráló hatás nyomán hamar összebarátkoztunk. Azóta számos közös projekt és művészeti kollaboráció született ebből, például speciális performansz a Trafó ELECTRIFY-on, vagy kreatív együttműködés a T+U kötelékében. Modeo komplex világát az absztrakt sci-fi disztópiák, mélysötét űratmoszférák, aszimmetrikus techno és a káosz geometriája jellemzik. Hamarosan várható az új albuma, ami nagy durranásnak ígérkezik.

3. N O A H S T A S  Concrete Fog (CYST Records)

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen idén diplomázott Barta Bence zajzenei alteregója N O A H S T A S fedőnéven torzítja a valóságérzékelést. Paneltopia című EP-je tavaly ősszel jelent meg a saját CYST Records nevű kiadójánál CD-n, de a kiadvány egy fotósorozat, a hozzátartozó borító és egy videó révén válik audiovizuális projektté. A projekt élő debütálását a tavaly őszi UH Demón volt szerencsém megnézni, majd ezt követően fellépett az UH Esten, illetve a Metropolis és Rakéta fesztiválokon is.

4. Céh  Let The Dice Flew Through The Dice Son (Brain Fatique)

A Céh duó Kovács Gábor és Kiss Raymond közös zenei projektje. Youth Is Impossible című albumukat idén augusztusban tették fel a bandcampre, és bár elképesztő ereje van fejhallgatón keresztül is, de kíváncsi lennék egy élő előadásra is tőlük. Kovács Gábor a DerTanz nevű zenekarban vokálozik, Új Bála néven pedig az egyik legjobb kísérleti elektronikai agydarálás volt az idei Rakéta Fesztiválon, ráadásul hamarosan friss szólóanyag is érkezik tőle. Kiss Raymondot még 2013-ban láttam élőben először, amikor az UH Estet felvezetve szétgitározta az A38 hajó kiállítótermét.

5. KURO  Red / Vörös

Japánul feketét jelent Faul Péter maszkos manifesztációja. Az általa komponált horrortechnóval olykor politikai kritikát is megfogalmazva kényszeríti ritmikus testdobálásra a hallgatót. A rejtőzködő KURO a tavaly év végén bezárt Kontra Klubban mutatta meg magát először élőben, jelenleg pedig mélyen elmerült a kluborientált zenei elmélkedések gyártásában.

6. FOR.  Teufelsberg (Coming Soon via Farbwechsel)

Jelenleg az egyik legjobban várt Farbwechsel kiadvány számomra a FOR. páros debütáló albuma. A civilben professzionális vizuális kódolásokban utazó formáció egyik fele Farkas Miklós, a másik pedig a korábban Yvein Monq néven a 8ounce-kiadó/kollektíva körül tevékenykedő Gryllus Ábris. A duó a baljós, poszt-apokaliptikus kísérleti techno és súlyos industrial keresztmetszetében talált egymásra a közös egyetemi múltnak is köszönhetően. Bár nem lépnek fel túl sűrűn, az mégis emlékezetes fizikai hatást képes hagyni a hallgatóban. Személy szerint ezért is várom a következő, december 28-i trafós Volkova Sisters koncert előtti rombolásukat.

7. Mike Nylons  Nostalgiarium (witchster version)

A legendás The Corporation nevű techno- és művészkollektíva egyik alapítója, duóként Borsos Lőrinc álnéven a kiállító és performatív képzőművészeti irányokban is aktív Borsos János absztrakt értelemben a sötét anyag audiofrekvenciáit kutatja Mike Nylonsként. Tulajdonképpen ugyanúgy tüntető módon festi le fekete hangfestékkel a kluborientált ritmikát, mint ahogy azt a vizuális oldalon is teszi képekkel. A Technologie und das Unheimliche magazin által működtünk együtt tavaly és idén is egy-egy felejthetetlen rendezvény keretében. Legújabb kiadványa a Farbwechselnél fog megjelenni hamarosan, ami gyakorlatilag számomra a másik legjobban várt anyag a kiadónál.

8. Lanuk  3 (Pusyha)

A DerTanz háromtagú zenekar másik oszlopos tagja a fentebb említett Új Bála mellett Gulyás Árpád, Lanuk becenevén pedig ösztönös, improvizatív atmoszférateremtéssel kísérletezik. Élőben teljesen megbabonázott az absztrakt zenei világával pár éve, aminek még egy mélyebb dimenziót adott, amikor tavaly a haang.hu-nak készítettem vele interjút. Első fizikai kiadványa a Baba Vangánál jelent meg kazettán, majd nemrég pedig a Pushya netlabel adta ki az új EP-jét.

9. Synus0006  Bug (Panel Trax)

A Synus0006 alteregó mögötti Bényei László az ezredfordulótól kezdve készít zenéket, amik 2006 óta pedig folyamatosan jelennek meg hol a Chi Recordsnál, hol a Panel Traxnél, hol pedig B4CK6ROUNDNO1SE nevű, 2011-ben született saját kiadóján. Leginkább a megbízható profizmusa, a minimalista hozzáállása és a kérlelhetetlen kompromisszummentessége volt nagy hatással rám a zenéin, a személyes beszélgetéseinken keresztül. Hamarosan új album várható tőle és remélem még jobban tovább ível vele a nemzetközi karrierje is.

10. S Olbricht  Trancess (Proto Sites)

S Olbrichttal, azaz a budapesti Farbwechsel kiadót vezető Mikolai Martinnal még 2012-ben találkoztunk és barátkoztunk össze, amikor elkezdték a kazettákat gyártani. Nagyon jó látni, hogy azóta a nemzetközi szcéna is felfigyelt rá mind a saját zenei, mind a kiadói munkássága révén. A húsbavágóan keserédes melankóliájának világa a kezdetektől fogva engem is magába szippantott és erős hatással van rám azóta is. Olyan mérvadó kiadók után, mint többek között a Lobster Theremin és az Opal Tapes, legutóbbi albuma a szlovák Proto Sites labelnél jelent meg bakelitlemezen.

11. LivingTotem  Lassú Vörös / Slow Red (Advoxya)

A LivingTotem mögött álló Gulyás András, azaz DJ Kraak, azaz Panoramic Barrier a súlyos industrial és rozsdás EBM zenék budapesti vasbeton sarokköve. 40K című albuma tavaly év végén jelent meg, és remek malterkeverőként olvasztja magába azt a nyers ipari hatást és ritmikus törzsi energiát, ami jellemzi a munkásságát.

12. Kokum  T’chep – Ah Ashkh (Baba Vanga)

Ahogy a tracklistában több zenészt is felkarolt a radikális új zenéket felvonultató Ultrahang Fesztivál, Kokumot is a legújabb projekteket bemutató UH Demón ismerhette meg a közeg 2012-ben. Tavaly még árnyasabb oldalát mutatta meg a Farbwechsel split kazettáján saját torzított hangjával felépített ritmikus kompozícióiban. Október 3-án pedig az idei Ultrahangon is fellép, ahol a cseh Baba Vanga kiadónál megjelenő új albumát mutatja be.

13. Mákó – Borsos  Drone 1503

Mákó Rozi és Borsos Gábor párosa tavaly kezdett el közösen zenélni. Előbbi vizuális művész és grafikus, utóbbi Kontrast néven dj-szettjeivel bontja le a notórius underground technopartik helyszíneit, hangtechnikusként pedig klubbulikat rak össze. Miután Gáborral sokat dolgoztam együtt a Kontra Klubban, nagyon örültem, hogy láthattam őket élőben az első fellépésükön tavaly az UH Demo ötödik felvonásán. Azóta viszont szóló-projektbe kezdett Sipowicz néven és állítása szerint hamarosan hallhatóak lesznek új zenéi élőben is.

14. Banyek  3 Minutes Of Digital Rain

A dub tudományos professzora, analóg moduláris szintetizátor specialista és zeneedukátor Hargitai András, becenevén Banyek, képes bárhogy átformálni improvizatív módon az elektromos zajt, miközben folyamatosan nagyobb rendszerben gondolkozik a világról is. Ihletadó beszélgetéseket folytattam vele a számára meghatározó rádióelektronika, ornitomuzikológia, a dub globális hatása kapcsán a munkásságáról és a zenéhez való hozzáállásról. Legújabb dub techno kiadványa szeptember 15-én jelenik meg.

2 thoughts on “Das Ravist Podcast / 02 – Varga G. András (T+U)

  1. […] És bejött, de annyira, hogy olyan teljesen eltérő érdeklődéssel bíró arcok, mint Varga G. András (Technologie Und Das Unheimliche) és Mika László (Recorder) is egyöntetűen bólogattak és […]

  2. […] egy korábbi felvétele, a Nostalgiarium (witchster version) Varga G. András nekünk készített mixében is helyet […]

Comments are closed.