Ajánló: andalító simogatás a Mount Kimbie-től az A38 Hajón
2016. október 12.
|
Árvai Dániel

Csilingelő elektronika, kicsavart poszt-dubstep és álomszerű lebegés veszi be az A38 színpadát. Október 14-én, péntek este második alkalommal látja vendégül a hajó a Mount Kimbie-t, ám ezúttal élőben adja elő számait a brit páros.

A poszt-dubstep hullám 2009-es útjára indulásának egyik legkülönlegesebb produkciója volt a Kai Campos és Dominic Maker alkotta Mount Kimbie párosa, amelyben egyszerre volt jelen a kicsavart elektronika, a lo-fi tánczene, álomszerű textúrák és okosan egymásra pakolt hangrétegek.

A duó a veterán dubstep producer, Scuba vezette Hotflushnél kezdte meg a karrierjét, s még itt is jelent meg a 2010-es debütlemezük, a Crooks & Lovers. Az anyag ugyanazt a furcsa hangzást vitte tovább, amivel a srácok (nem túlzás) berobbantak a köztudatba, nem csoda, hogy körbe dicsérte őket a szakma. Három évvel később érkezett a folytatás, immáron a kísérleti elektronikus zene egyik fellegváránál, a Warp Recordsnál. A kezdeti sorstársak, mint Joy Orbison, James Blake, vagy Untold inkább a house, a techno vagy épp a neo-soul irányába mozdultak el az addigra már kissé közhellyé váló poszt-dubstepből, nem volt meglepő, hogy a Mount Kimbie is megújulva tér vissza.

Ellenben mégis a klasszikus elemeket megőrizve jelentette meg a Cold Spring Fault Less Youth című albumot a páros. A második LP-n már sokkal több volt az élőhangszeres- és a vokálos rész is, letisztultabb, átgondoltabb, kevésbé kicsapongó volt a számok felépítése, amik között még több volt a sláger és a fülbemászó dallam. Elég csak a King Krule vendégszereplésével készült You Took Your Time-ra vagy a Made To Strayre gondolni. Ugyanakkor továbbra is ötletes és több rétegből felépített okos zene tudott maradni, ami kikerült a Mount Kimbie műhelyéből.

Egy interjúban Kai elmondta, hogy a számírás során soha nem tervezik meg előre, hogyan is fogják azokat élőben előadni. Sőt, az előző lemezük hiába készült sokkal inkább az akusztikus hangszerekre, csak a befejezése után kezdték el gyakorolni az élő játékot, úgy, hogy ahhoz valami pluszt is adjanak. A duó a koncertjei során mindig igyekszik is improvizatívabb jelleget adni a fellépéseinek, a laptopok helyett a MIDI kütyük és a gitár kerül előtérbe. Elég csak meghallgatni az egyik legnagyobb slágerük, a Maybes lemez- és élőverziója közötti különbséget: az egyébként andalítóan simogató, furcsán pattogó számot még melankolikusabb és lebegős irányba megy el Dominic rövid énekbetétjével.

Igaz, erről személyes tapasztalatunk nincs, a 2014-es szigetes koncertről lemaradtunk, ám biztosak vagyunk benne, hogy egy léleksimogató élményre lehet majd számítani a hajón, ahová immáron másodszorra térnek vissza hőseink. Igaz, két éve „csak” egy DJ-szettben lehetett része az A38 közönségének. Az estet várhatóan a magyar Gelka nyitja, majd a spanyol BeGun lép színpadra, s őket követi a Mount Kimbie. De a koncert után is érdemes maradni, mivel egyik kedvenc hazai producerünk, iamyank speciális szettet ígér a szombat hajnali haza villamosozás elé.