Tíz feledhetetlen beat a tíz éve elhunyt J Dillától
2016. február 10.
|
Das Ravist

Pontosan tíz éve, 2006 február 10-én hunyt el a hiphop egyik legjelentősebb, és talán legkultikusabb beatmestere, James Yancey, azaz Jay Dee a.k.a J Dilla. Halálának évfordulójára tíz olyan feledhetetlen számot szedtünk össze, melyben közreműködőként vagy csapattagként tűnt fel.

J Dilla tehetségére már tinédzserkorában felfigyeltek, a kezdetekkor a 1st Down, a Slum Village és a The Ummah tagja volt, dolgozott együtt többek között Erykah Baduval, a De La Soullal és a Pharcyde-dal is. Azután a kétezres években szólókarrierjére összpontosított, és olyan hiphop alapvetéseket adott ki, mint a Ruff Draft vagy a Donuts, és azóta is évről évre előkerül egy-egy elfeledett, vagy kiadatlan Dilla-beat. Most következzen tíz klasszikus a beláthatatlanul nagy hatású életműből.

1st Down – Front Street (1995)

A 1st Down Jay Dee és Phat Kat közös projektje, amely az első detroiti hiphop csapat volt, ami nagykiadóhoz szerződött. A duó nem volt hosszú életű, egy saját kiadású és egy hivatalos EP után a két zenész útjai elváltak. Utóbbin jelent meg a Front Street is. A számban Dilla a Positive K A Good Combination-jéből és a Jungle Brothers Jimbrowskijából hangmintázott.

A Tribe Called Quest – Get a Hold (1996)

Az A Tribe Called Quest negyedik albumán, a Beats, Rhymes and Life-on számos alapot jegyzett J Dilla, pontosabban nem egyedül ő, hanem a The Ummah nevű producercsapat, amiben mellette ott volt két ATCQ-tag, Q-Tip és Ali Shaheed Muhammad is. A Get a Holdban hallható, zseniálisan eltalált vokálhangminta, ami a The Cyrkle The Visit (She Was Here) című számából származik, viszont kizárólagosan J Dilla érdeme.

Busta Rhymes – Enjoy Da Ride (2000)

Ma már szinte elhinni is nehéz, hogy Busta Rhymes a kilencvenes évek újsulis hiphopjának egyik leginnovatívabb, mindig külön utakon járó előadója volt, pedig először a Leaders of the New Schoollal, azután szólóban is brillírozott ebben az évtizedben. A 2000-es Anarchy című lemeze már messze elmarad a korábbiaktól, de hogy nem lett teljesen érdektelen, részben annak is köszönhető, hogy J Dilla több kiváló alapot is szállított Bustának. Ezek közül pedig az Enjoy Da Ride szürreális, álmosan lüktető alapja hozta elő igazán az MC-ből újra az őrült zsenit.

De La Soul – Stakes Is High (1996)

Az A Tribe Called Quest mellett a Native Tongues kollektíva másik híres csapatával, a De La Soullal is több ízben dolgozott együtt Jay Dee, legelső és egyúttal talán legnagyobb közös sikerük a Stakes Is High volt, amihez bizony J Dilla jó sokáig túrhatta a lemezeket, mire ráakadt arra a néhány másodpercnyi részletre Ahmad Jamal Swahililandjéből (eláruljuk: 8:09-hez kell ugrani a linkelt videóban), amiből a De La-sláger fő motívuma lett.

Frank-N-Dank – Take Them Clothes Off (2002)

A Frank-N-Dank Dilla Welcome 2 Detroit című lemezén tűnt fel, majd a későbbiekben a páros több alkalommal is együtt dolgozott a producerrel – például a Jaylib projekt slágerében, a McNasty Filthben is. A Jay Dee-től kissé szokatlan, inkább az akkori hiphop trendeket idéző Take Them Clothes Off 2002-ben jelent meg önálló kislemezen, majd a Frank-N-Dank egy évvel későbbi nagylemezére is felkerült.

Guilty Simpson – Stress (2009)

A detroiti rapper, Guilty Simpson többször is közreműködött J Dilla számaiban, majd 2005-ben egy közös lemezen is elkezdtek dolgozni, és bár több számot is felvettek, végül Jay Dee szomorú halála miatt nem készült el a teljes anyag. Azóta viszont ilyen-olyan úton megjelent már a dalok nagy része, a Stress például 2009-ben. A sample egyébként Wendy Carlos Beatles-feldolgozásából származik.

Illa J – Sounds Like Love (2008)

Egy évvel a producer halála után a Delicious Vinyl kiadó főnöke, Michael Ross egy rakás kiadatlan beatet ruházott rá Jay Dee öccsére, Illa J-re, aki 2008-ban jelentkezett első szólóalbumával, a Yancey Boysszal, amelyen ezek a fel nem használt Dilla-alapok szólnak. A Sounds Like Love kétségtelenül a lemez legslágeresebb száma, ugyanakkor az egyik legszexibb beat az idősebbik Yancey fiútól, aki Flip Nunez See You Later című dalából hangmintázott.

Q-Tip – Move (2008)

Az ATCQ-frontember Q-Tip második szólólemeze, a The Reneissance 2008-ban, tehát már J Dilla halála után jelent meg. A Move alapját így Dilla nem kifejezetten Q-Tipnek írta, eredetileg a producer egy 2005-ös beat CD-jén található, de annyira jól passzol a szöveg az instruhoz, hogy akár azt is simán elhinnénk, hogy közösen dolgoztak rajta. Dilla az alaphoz a Jackson 5 Dancing Machine-jéből hangmintázott.

Slum Village – Fall In Love (2000)

A 2001-ig a Baatin, T3, J Dilla felállásban működő Slum Village első hivatalos nagylemezén jelent meg a Fall In Love, és mai napig a trió egyik legismertebb dala. Nem hiába, az alap dallama, amelyet Gap Mangione egyik számából hangmintázott Jay Dee, egyből magával ragad és megtapad. A Fall In Love-ot később többen is feldolgozták Flying Lotustól kezdve Chance The Rapperig.

The Pharcyde – Drop (1995)

A Pharcyde második lemezéről, a Labcabincaliforniáról a legismertebb szám a Drop, ami nem ütött volna akkorát, ha nincs annyira minden a helyén Jay Dee instrujában: a középpontjában egy visszafelé játszott hangminta áll (aminek az eredete ismeretlen), e köré épül a minimalista ütem és a nehéz basszus, és persze mindez a Beastie Boys The New Style-jából ollózott “mmm… drop” sorral válik teljessé.