Írtam egy beatet a 6-os villamoson – 10 év 10 legjobb magyar hiphop-száma
2017. január 25.
|
Árvai Dániel

Tíz éve jött ki a Mekvárt Szleng című mixtape Vanis és Crain beatkohójából. A lemez legnagyobb erénye és egyben erőssége az old schoolabb témák mellett feltűnő, helyenként a világzenéből, valamint az elektronikus zenéből inspirálódó, egészen újszerű alapokban rejlett, de persze kellettek az akkori underground ismert és kevésbé ismert MC-jei is.

A Mekvárt Szlengről nem túlzás azt mondani, hogy azóta kultstátuszba került, a magyar hiphop-szcéna többször hivatkozott anyaga lett, s talán az elmúlt tíz év legjobb hazai lemeze műfaján belül. De 2007 óta mi minden jelent még meg, ami mellett hiba lenne elmenni?

10. Mulató Aztékok – Füli Gér (2016)

“Itt ülök bent megint a Mekinél,
A hangulat jó, a szám az fülig ér,
De nem azért, mert a mokit toltuk el épp?
Hanem, mert bejönnek ezek a zenék”

Bár hivatalosan csak tavaly jelent meg, már évek óta elérhető a korábban egy évtizeden át csak szobazenész duóként működő Mulató Aztékok száma, és a Füli Gér volt az, ami után még a hiphoptól kicsit távolabb állók is felfigyeltek rájuk. Mondjuk a jellegzetes flowjú Tink szellemes szövegét és emekajji könnyed dzsesszes alapját együttvéve ez annyira nem is meglepő.

9. Vicc Beatz – Kedvencek Temetője (2014)

“Én mindig a Cold As Ice-ot kértem a zenegépbe’
és mindig az Ice, Ice Baby-t kaptam cserébe”

Kicsit a Mekvárthoz hasonlóan egy all-star anyag volt a Vicc Beatz harmadik mixtape-je, bár akkora figyelmet mégsem kapott. Pedig tényleg egy kiváló gyűjtemény, mind zeneileg, mind szövegileg, utóbbiban ráadásul PMK-ék mindenféle erőlködés nélkül hozzák a vicces verzéket. Erre a legjobb példa a popkult utalásokkal teli Kedvencek Temetője, amiből bármely sort ki lehetne emelni.

8. Bankos – Vándor (2007)

“Visz a lábam, nappal éjszakában,
megyéről megyére, amerre még nem jártam,
falvakon, határokon, felhőkön túl.
Egymás eszén járunk és a szellő tova fúj”

A rapszakma nagy öregje az igazi klasszikusokat még első két lemeze idején 2007 előtt szállította. Az azóta született egyik legismertebb száma a Vándor, amely a Mekvárt Szlengen (majd később a Bankos Mappa első részén) jelent meg. Kellően mocskos és zsigerien laza az alap, Bankos dinamikus szövegelése pedig egy másodpercre sem áll le.

7. Riddler – Bépé (2008)

“Száz soron át se tudnám leírni, ez kettősség
bennem, ez a vidék maga a termőföld és a meddőség.
Páholyból élvezem ezt, ahelyett, hogy megtörnék,
átölelem a városom, bár tény, hogy néha ellökném”

Riddlerrel a második szólólemezén megjelent számában Artoscsaba alapjára rappelve a kiábrándult, nyers valóságot festi le Budapestről, de a társadalomkritikától sem mentes, vannak itt tizenéves drogosok és gondterhelt kisemberek. A borús verzéket csak a második részében próbálja feloldani azzal, hogy minden nyomorúsága és ellenszenves alakja ellenére a városnak megvan a maga szerethető szépsége.

6. Sör és Fű – Murderan (2014)

“Elhagyott udvaron míg a fényben játszanak porszemek
felismerem, hogy a magánytól mindent megkapok. Remek
tervek remegve várnak, ki gyújt szikrát a homályban,
mi nyomban lángra lobban a sötét szürkeállományban”

Az elmúlt egynéhány évben az itthoni kritikusok kedvencévé vált a Sör és Fű. A három srác az intellektuális és az utcarap között találta meg a hangját, és a legegyszerűbb értelemben véve lazák, ugyanakkor költőien komplexek. Mindehhez pedig sikerült maguk köré gyűjteniük a jelenleg legjobb beatmakereket, mint Zomblaze vagy Slow, utóbbi társaságában vezetnek el minket Murderanba.

5. Busa Pista – Nem Mindegy (2010)

“Szar mellett sírni vagy sír mellett szarni,
hal mellett pénzelni vagy pénz mellett halni,
párbajban vérezni vagy vérbajban pározni,
az okos hülyéskedik vagy a hülye okoskodik”

A veterán MC-re egyébként is jellemzőek a csavaros szójátékok, de az első önálló lemezén megjelent Nem Mindegy abszolút erre épül a legkevésbé sem erőltetett módon, egymást halmozzák a szórakoztató, de mégsem teljesen komolytalan megforgatott félmondatok Ozon minimalista, bólogatós alapjára.

4. Slow Village – 2000tizenvalahány (2016)

“Sok a sallang, seregnyi a sebhely,
Amit a műfaj testén ejtett a sok seggfej”

Egy alig egyéves számot akár túlzás is lehetne a listára tenni, de a Slow által összeboronált banda első megjelent single-je messze az elmúlt évek legjobb hiphop-slágere óriási lendülettel és egy olyan refrénnel, ami már az első hallgatás után megragad az emberben.

3. Akkezdet Phiai – Zenebuddhizmus (2010)

“Az élet full színpompa, de semmit sem ér kb.,
ha az EKG-m szinkópa, mikor beverek négy kávét
két rummal szinkronba’. Eltelik még pár év,
kihagy a szívpumpa, s reppre hogy kérsz táppénzt?”

Az Akkezdet Phiai 2010-ben azzal a koncepcióval adta ki a Kottazűr című második nagylemezét, hogy annak első cédéjén a klasszikus, régivágású hiphop szerepel, míg a másodikon a kísérletezősebb irányba haladó slam szerepel. Ennek a második oldalnak az első, és megjelenésekor hatalmasat szóló száma a Zenebuddhizmus, amelyben a finoman feszes beatre bizonyítja be Újonc és Saiid, hogy miért is a “legversesebb” MC-k ideheza.

2. Bobafett – Híradó (2008)

“Szomáliai szamurájok szarul állnak Szurinámban,
Szíriában szirénáznak, színre lépett Sandokan,
Szicíliában szocializmus, Szarajevóban szar a jövő,
Szudán szerte szadizmus, Szovjetúnió szarevő”

A még nem túlzásba vitt politizálástól és a jól célzott beszólásoktól sem mentes Bobafett-szövegek egyik legjobbja a Híradóé. A hardcore rapper alá a másik Boba, ‘Krome készítette a keményebb vonalú zenét. Bobafett sajátos humorával és fanyar kritikával áll a kilenc évvel ezelőtti Magyarországhoz és mint egy híradós helyzetjelentést adja azt elő.

1. Vanis & Crain – Reggedébeneste feat. Ponza (2007)

“A napomat már megint jól kimérték,
Ezért nincs is ebben annyi hírérték,
Be kell érnem ezzel, nincsen hírnév,
Ezért reggel, délben, este beatet írnék”

Akár Ponzáék ars poeticája is lehetne a dal, amiben a hiphop a szürke és sivár hétköznapokból ránt ki. Már eleve a nyitás telitalálat a keleties dallamaival, de a refrénnek hála, csak úgy, mint Slowék “kettőezerkibebaszotttizenvalahány”-ja itt is slágerré emeli a tracket és így lesz az elmúlt tíz év legjobbja.

A mixtape tizedik évfordulóján az A38 hajón január 28-án, szombaton több mint egy tucatnyi vendégel (többek között Turan Khan, Slow Village, Norba, Bankos) karöltve idézi fel Vanis és Crain a Mekvárt Szleng legjobb számait, de állítólag lesznek új beatek is. Esemény itt.