A rímeket úgy köpöm az arcodba, mint Patrick Vieira Neil Ruddockra
2016. augusztus 25.
|
Árvai Dániel

Lévén, hogy a labdarúgás mekkora szerepet tölt be az angolok életében, elkerülhetetlen, hogy a sportág több szálon is fűződjön a grime- és a hiphopkultúrához. Igazából ezt felesleges is alátámasztani, inkább csak szórakoztató érdekességként gyűjtöttünk össze tíz olyan számot a színtérről, amelyben futballjátékosokra utalnak az MC-k, tiszteletüket, rajongásukat kifejezve, vagy épp csak egy olcsó szójáték miatt.

Vannak azok az előadók, akik fiatalon több csapatban is megfordultak, mint például a tinédzserként a Chelsea, a West Ham és a Norwich színeiben is feltűnt Kano. Vagy épp az Arsenal nevelése, az inkább amatőr klubokban játszó Shabazz Baidoo , aki Terminator néven rappel, esetleg a National League-ben (ötödosztály) szereplő Dagenham középpályása, Matt Robinson, azaz Kamakaze. Valamint még, ha csak egyszeri alkalom is volt, de a Lord Of The Mics hatodik epizódjában olyan ismertebb játékosok is feltűntek, mint Yannick Bolasie és Bradley Wright-Phillips.

Másrészt több szövegben is reflektálnak futballeseményekre, adnak hangot a szurkolásnak, vagy épp utalnak valamelyik labdarúgóra vagy klubra. Az egyik leggyakoribb szófordulat például a kick it, ami a szlengben annyit tesz, hogy lazulni, csillezni, lógni és ez esetben hozzátesznek egy focistát, így születnek az olyan játékos sorok, mint a “Can I kick it like Frank Lampard”. Az ilyen utalásokból gyűjtöttünk össze tízet:

Jehst – Reel It In feat. Lee Scott & Strange U

“Can I kick it like Frank Lampard

I put all my hopes and dreams in this last scratch card”

A brit underground hiphop első számú rappere, Jehst számában a vendég Lee Scott nyitja a számot, és süti el az idézett sorokat, amiben az egykori Chelsea-sztárt, Frank Lampardot hozza fel példaként. De nem ez az egyetlen kikacsintása: a 2015-ös, Butter Fly című albumának a címadó trekkjében három Liverpool-játékost is megemlít: John Barnest, Robbie Fowlert és Bruce Grobbelaart (“I’m slick like a Johnny Barnes scissor kick, Round ours Robbie’s God and Grobbelaar’s innocent”).

Black Josh – Paul Scholes

“I came through in ’93 like Paul Scholes,

’93 forever I’m from the M14 zones”

Eléggé nyilvánvaló, hogy a manchesteri Black Josh a város legnívósabb klubjának, a Unitednek a drukkere. Az MC épp abban az évben, 1993-ban látta meg a napvilágot, amikor a vörös ördögök legendája, Paul Scholes aláírta első profi szerződését az együttesnél. A róla elkeresztelt számban nem csak a csapat előtt tiszteleg Black Josh, hanem a város előtt is.

Blak Twang – Blood And Fire

“The raps, telling panic training from the black planning

Armed and dangerous with army trucks, tanks of acid

Yeah, in this era I’m still the bollocks

Throw lyrics in your face like Patrick Vieira at Neil Ruddock”

Az Arsenal-drukker Blak Twang teljes 2002-es albumát, a Kik Offot a futballnak szentelte, sorra követik egymást a focis témájú számok, köztük a Blood And Fire-ben utal egy 1999-es West Ham-Arsenal meccsre, ahol az ágyúsok középpályása, Patrick Vieira leköpte a West Ham védőjét, Neil Ruddockot.

Akala – This Is London

“They said he’d be the next Ian Wright but

The skunk said no”

Akala a This Is Londonban szomorú képet fest a helyi kölykökről, akik végül a drog és a bűnözés mellett kötnek ki. A fenti sorokban is erre utal: akár olyanok is lehetnének, mint Ian Wright, aki a kilencvenes években az Arsenal legjobb góllövője volt, de a drog nem engedi őket.

CAS – Leon Best

Hanging out the window

I’m whiling out because I’m young

Feeling like I’m number one

Feeling like (the best)

CAS (vagy néha CASisDEAD) számaiban mindenféle sallang nélkül vall a legkeményebb témákról, főként a kábítószer függőségről. Leon Bestet, a Newcastle, a Southampton, a Blackburn és még számos másik csapat korábbi védőjéről elnevezett számban arról vall, hogy mennyire esetlen volt kamaszként, de összekapta magát és most már senki sem baszakodhat vele. Élete nagyrészt a drogokról szól és a refrénben is az jelenik meg, hogy a szerek hatása alatt mekkora királynak érzi magát, ő a legjobb. Az említett focista a szövegben nem szerepel, a szám címét valószínűleg a vezetékneve miatt adta.

Dave & AJ Tracey – Thiago Silva

“Champagne popper, .44 chopper

In the black Nike bomber, heartbeat stopper

Half-heart MC dropper

45 wapper, leave you in states like Kaká”

AJ Tracey a grime új generációjának egyik legtehetségesebb előadója, Thiago Silva pedig a Paris Saint-Germain brazil védője. Jó kérdés, hogy egy brit MC miért is választ ki magának egy brazil játékost Franciaországból, de nem csak ő jelenik meg a róla elnevezett számban, hanem a Manchester City argentin csatára, Sergio Agüero és Kaká is, a 2006-os aranylabdás brazil középpályás, aki jelenleg Amerikában az Orlando Cityben játszik. Utóbbival kapcsolatban egy szójátékkal él: leave you in states (Egyesült Államok), ami hasonlít az estate-re (birtok, telep), tehát egyszerűen fogalmazva arra utal, hogy lelövi az illetőt és ott hagyja a helyen.

JME – 96 Fuckries

“I don’t own a BlackBerry

Ask for my pin and get slapped heavy

Call me a rude kid or a maniac but beats?

I ain’t sharing ’em like Teddy”

A Boy Better Now és a Roll Deep tagja JME a Tottenham és az angol válogatott egyik legnagyobb legendájának vezetéknevével játszadozik: “sharing’em like Teddy”Teddy Sheringham.

Chase and Status feat. Knytro – Gangsta Boogie

“So if you’re thinking that you’re that sick I think you’re not

I’m Mr. Rooney kicking hattricks

To class this you’d have to flip the game backwards

Just like Nas did”

A Chase and Status páros harmadik lemezén szerepel az általuk dirigált MTA Recordshoz tartozó rapper, Knytro vendégeskedésével készült szám, amelyben leginkább magát fényezi a Manchester United csatárához, Wayne Rooneyhoz hasonlítja magát, aki fénykorában még mesterhármasokat lövöldözött.

Kano – 9 To 5

“Now I’m in the music biz

And I won’t ever let my laziness ruin this

There’s just no point

I’m on point

I’m the Henry on the mic, I’m so on point”

Kano, aki mint már említettük, maga is próbálkozott a focival, többek között ezt is megemlíti a 9 to 5 című számában. Amikor még ifiként játszott, a menedzsere nem érezte elég erősnek a játékhoz, ezért többnyire csak csereként szerepeltette, de amikor pályára lépett, szívét, lelkét beletette és nem egyszer mesterhármast is szerzett. Lelkesedése később megfogyatkozott, ellustult és végül fel is adta a futballkarrierjét. Ez után vágott bele a zenélésbe, amiben már nem hagyta el magát és úgy érzi, ő a rapszakma Thierry Henryja, aki a Premier League legjobb gólszerzője és az Arsenal történetének legnagyobb játékosaként tartanak számon.

Wiley – 50/50

“They don’t wanna to fist me, fist me

I’m quick

I used to kick ball with Lisbie

And now, I fly through the air like a frisbee”

A Tottenham-szurkoló Wiley az akkoriban a Charltonban játszó jamaicai, de londoni születésű csatárt, Kevin Lisbie-t említi. A számban saját raptehetségét fényezi, bárki próbálta eddig felülmúlni, senkinek sem sikerült. Bár sehol nincs rá magyarázat, hogy hogy jön ide Lisbie, de valószínűleg egykoron tényleg együtt rúgták a bőrt valahol.

Ruff Sqwad –  Mario Balotelli

“Why always me? Why always me?

Why always me? Why always me?

I’m screaming why always me? Why always me?

Why always me? Why always me? Mario Balotelli”

A Ruff Swqad tagja, Tinchy Stryder azt nyilatkozta egy interjúban, hogy szerinte Angliában nincs még egy olyan személyiségű játékos, mint az olasz Mario Balotelli, aki igazi botrányhős és sokszor a köznevetség tárgya. A sok piszkálás miatt egyszer gólöröménél villantotta a Why always me feliratú pólót, ami azóta is szállóigévé vált Balotelli kapcsán és ezt említi a róla elnevezett számban, amiben a Ruff Sqwad kiáll a (még ideig óráig) liverpooli csatár mellett.